2014-2015

Breaking News

zaterdag 28 maart 2015

Zelfzekere Rode Duivels vernederen Cyprus

Voor een uitverkocht Koning Boudewijnstadion deden de Rode Duivels wat ze moesten doen. Tegen een zwak Cyprus won de nationale ploeg met overtuigende 5-0 cijfers. Met goals van Fellaini en Benteke leek de wedstrijd al na één helft gespeeld, maar weer Fellaini, Hazard en Batshuayi dikten de score na de rust nog aan tot forfaitcijfers. Het team van Marc Wilmots kan zo met vertrouwen uitkijken naar de belangrijke wedstrijd in Israël van aankomende dinsdag.

Hazard in vorm
Nog voor de aftrap van België-Cyprus had grote concurrent Wales een goede zaak gedaan door met 0-3 te gaan winnen in Israël en zich zo van de leiding in groep B verzekerd. De Rode Duivels moesten zo nog meer voor de drie punten gaan, wilden ze de koploper niet uit het oog verliezen. Winnen was hoe dan ook een absolute must; de Cyprioten staan meer dan tachtig plaatsen lager op de FIFA-ranking, en door een groot aantal blessures kon coach Charalampos Christodoukou niet zijn sterkste team de grasmat op sturen.

De Belgische bondscoach Marc Wilmots liet niet in zijn kaarten kijken en maakte zijn opstelling pas kort voor de wedstrijd bekend. Toch waren er geen verrassingen in de basiself: Lombaerts startte naast Kompany centraal in de verdediging, Nainggolan vatte met Fellaini en Witsel post in de driehoek op het middenveld. Vooraan liep zoals te verwachten Aston Villa-spits Christian Benteke. De grootste vraag was echter hoe het samenspel tussen Kevin De Bruyne en Eden Hazard zou uitpakken. Beide spelers namen elk een flank voor hun rekening, opdat ze elkaar niet in het centrum voor de voeten zouden lopen.

De twee goudhaantjes van de nationale ploeg waren vastbesloten om te tonen dat ze elkaar in hun spel konden vinden, of ze nu op hun flank bleven of occasioneel naar binnen kropen. In de twaalfde minuut bracht Hazard De Bruyne alleen voor doelman Kissas, die het schot met een beenveeg keerde.

De stugge Cypriotische verdediging had het moeilijk met de beweeglijkheid van de Belgische aanval. Halverwege de eerste helft wisselden Hazard en De Bruyne feilloos van flank. De meeste dreiging ontstond echter na snelle acties door het centrum. Na twintig minuten profiteerde Fellaini zo van geharrewar binnen de Cypriotische backlijn en schoof hij de 1-0 binnen.

Het doelpunt kwam niet uit de lucht gevallen. De Rode Duivels hadden een zwak Cyprus vanaf minuut één op de eigen helft teruggedrukt. Kopbalkansen voor Witsel en Fellaini misten echte dreiging, maar toonden wel de aanvalslust van de Belgen. Ook Hazard stak de neus aan het venster na een typische actie op links. Een tweede doelpunt kon niet uitblijven, en het was weeral de Chelsea-vedette die voor gevaar zorgde. Na een één-twee met Fellaini besloot de kleine dribbelaar nog op de Cyprotische doelman, maar vijf minuten later schilderde hij vanop rechts de bal op het hoofd van Benteke, die onhoudbaar binnenkopte.

Batshuayi scoort bij debuut
Pas in de meer gezapige tweede helft kon Cyprus daar iets tegenover zetten, maar de kopbal van centrumspits Soridou zeilde naast het doel van een werkloze Courtois. Het was veelzeggend voor het verdere verloop van de wedstrijd: de Rode Duivels lieten de bal aan hun tegenstrevers, die er te weinig mee konden aanvangen om echt gevaar te creëren. Het waren integendeel de Rode Duivels die voor het meeste spektakel zorgden. Het was opnieuw Fellaini die met een knap doelpunt de netten deed trillen. Hij zag zijn afstandsschot in de linkerbovenhoek verdwijnen.

Nauwelijks een minuut later werd het Belgische overwicht pijnlijk duidelijk, toen Eden Hazard – weer hij – op zijn dooie gemakje de Cyprusverdiging uitkapte en via de paal afwerkte. Een mooie beloning voor zijn erg sterke prestatie. Het applaus bij zijn vervanging door Dries Mertens was dan ook oorverdovend. Ook Fellaini kreeg een applausvervanging: zijn wissel betekende meteen ook dat debutant Yannick Ferreira-Carrasco zijn eerste speelminuten in een Rode Duivels-shirt kreeg. Met Michi Batshuayi kwam niet veel later nog een tweede debutant op het veld. De spits bedankte voor de kans door de score met een lage schuiver nog tot 5-0 aan te dikken.

Met vertrouwen naar Israël
De Rode Duivels deden zo wat van hen verwacht werd. Het blijft natuurlijk de vraag of het plannetje van Wilmots ook werkt tegen een sterkere tegenstander. De opstelling met zowel Hazard als De Bruyne op de flank, klopte alleszins als een bus, en het team speelde met vertrouwen. Nu moet de ploeg de lijn van deze knappe prestatie doortrekken in Israël.