Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

vrijdag 27 maart 2015

Quickstep is beter dan Lotto

Een statistische analyse van de twee Belgische wielerploegen in het voorjaar

Sinds 2003 strijden er steeds twee Belgische wielerploegen op het hoogste niveau mee. Sponsors Quickstep en Lotto zijn ook sinds 2003 een vaste waarde in het peloton. Voor lange tijd is de rivaliteit tussen deze twee ploegen groot geweest.

De laatste jaren lijkt het pleit echter beslecht geweest in het voordeel van de blauwe garde van manager Patrick Lefevere. Met onder andere kopman Tom Boonen reeg de ploeg de overwinningen aan elkaar. Ze scoorden vanaf 2003 184 zeges in het voorjaar (tot en met Parijs-Roubaix) tegenover amper 79 zeges voor de Lotto-ploeg.

Ronde van Vlaanderen

Dit jaar komt Lotto echter ook dichter. Ze wonnen tot nu tien wedstrijden en verkleinen de kloof met de Quickstep-ploeg. Die laatste hebben er wel reeds 18 op hun conto staan.

Vooral in de Belgische wedstrijden steekt de Quickstep-ploeg er met kop en schouders bovenuit. 54 overwinningen op Belgische bodem tegenover 13 zeges voor Lotto. Daarbij wonnen ze maar liefst vijf keer dé Vlaamse klassieker, de Ronde van Vlaanderen. Lotto heeft deze wedstrijd sinds 2003 slechts één keer gewonnen. Twaalf jaar geleden won Peter van Petegem de wedstrijd voor het toenmalige Lotto-Domo.

Recent heeft Lotto de beslissing genomen om zich meer toe te leggen op Belgische renners. Toch hebben ze in het verleden slechts 33 van hun 79 overwinningen in het voorjaar genomen met een Belgische renner, goed voor een percentage van 41%. Bij Quickstep ligt dit percentage hoger. 94 van hun 184 zeges werden behaald door een renner met de Belgische nationaliteit, 51% van de zeges dus.

Kloof wordt kleiner

Ook qua Worldtour-wedstrijden hinkt de Lotto-ploeg achterop. In het voorjaar zijn er slechts enkele wedstrijden van dit niveau. De eendagswedstrijden de E3, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. En de rittenkoersen, de Tour Down Under, Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland. In deze wedstrijden behaalde de Quickstep-formatie 55 zeges tegenover 27 overwinningen voor de Lotto-ploeg. Bij die laatste ploeg zijn deze overwinningen vooral behaald in de Tour Down Under, maar liefst 16 van de 27 Worldtour-zeges werden in deze wedstrijd gewonnen.

Toch zien we dat dit jaar de kloof iets kleiner is geworden. Niet zozeer het aantal zeges. 18 zeges voor Quickstep tegenover 10 zeges voor Lotto is nog steeds een groot verschil, maar in de Worldtour-overwinningen scoort Lotto het best. De twee zeges in Parijs-Nice en de overwinning in Tirreno-Adriatico zorgen ervoor dat Lotto nu ook op het hoogste niveau scoort. De komende weken zullen we zien of de kloof definitief kan gedicht worden.

0 reacties:

Een reactie posten