Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

vrijdag 27 maart 2015

Regenbogen domineren de voetbalvelden

Regenboogveteractie probeert homoseksualiteit en homofobie bespreekbaar te maken



Het voorbije weekend trok ik naar Kv Brucom Sp, een Leeuwe voetbalclub net buiten Brussel. Brucom is een van de 30 clubs die de strijd aangaat tegen homofobie. ‘Studies hebben uitgewezen dat er in het voetbal nog steeds een taboe heerst over homoseksualiteit.’ Maar is het wel belangrijk dat de allerjongsten dit taboe al proberen te doorbreken?

Voor één keer heeft de groengele vlag naast het voetbalveldje plaats gemaakt voor de regenboogkleuren. De ouders die fier staan te pronken achter de regenboogvlag moedigen hun kinderen in vol ornaat aan. Het aanmoedigend geschreeuw schiet de hoogte in wanneer het kleinste jongetje op het veld scoort. De regenboogveters blinken even hard als de lichtblauwe oogjes van het voetballertje. Zijn hand gaat de hoogte in en rond zijn pols hangt een zelfgemaakt regenboogbandje. De pot goud of de eenhoorn heb ik niet gevonden vandaag, maar toch geraak ik dolblij van alle positiviteit op en naast het voetbalveldje.

Voetbal 1 – Homofobie 0

De stickers die zowat overal in de kantine prijken maken meteen duidelijk waar het om gaat: football 1 – homophobia 0. In de maand maart gaan 30 voetbalclubs, met de steun van Football+ Foundation, de strijd aan tegen homofobie. Zowel de oudste als de jongste voetballers spelen daarom met regenboogveters. Homoseksualiteit in het voetbal blijft een taboe. ‘We gebruiken die regenboogveters om het debat rond homoseksualiteit en homofobie te openen. We brengen eigenlijk op die manier het onderwerp naar de kleedkamer’, zo vertelt An De Kock, projectmedewerkster holebi-actieplan bij Football+Foundation.

Een voetbalwedstrijd duurt in vele gevallen vaak maar 90 minuten, maar om te winnen van homofobie heb je wellicht meer tijd nodig. ‘Sensibiliseren en bespreekbaar maken zijn de eerste stappen die we zetten.’ Een geslaagde eerste stap, want door de aanwezigheid van al die regenbogen komen de kinderen spontaan met vragen. Toch blijf ik tijdens het bezoek aan de voetbalclub met een prangende vraag zitten: is het wel nodig om die jonge kinderen al te confronteren met homoseksualiteit en homofobie? ‘Ik denk eigenlijk van wel. We weten ook wel dat je kindjes niet zoveel kunt vertellen over homoseksualiteit en homofobie. Het is wel belangrijk dat ze van jongs af aan weten dat het normaal is dat mensen homoseksueel kunnen zijn. Er zijn ook meer en meer kindjes met twee mama’s of twee papa’s. Ook voor hen is het belangrijk dat ze beseffen dat dat compleet normaal is.’

Ook de ouders reageren positief. Vele ouders zien dit dan ook als het ideale moment om met hun zoon of dochter over homoseksualiteit te praten. ‘Kinderen begrijpen meer dan we denken. Vanaf zes jaar kan je met de kinderen over bepaalde taboes beginnen praten. Deze regenboogveteractie is dan ook een geweldig initiatief en schenkt ons het ideale moment om homoseksualiteit en homofobie uit te leggen’, aldus een enthousiaste ouder.

Breed diversiteitsverhaal

Clubs en kinderen mogen foto’s en tekeningen opsturen naar het Twitteracount van Football+Foundation. De voorbije weken kon je online dus tal van leuke ploegfoto’s bekijken of leuke tekeningen bewonderen van kinderen. Het valt op dat clubs en kinderen zich niet enkel focussen op homoseksualiteit. Ook racisme en respect komen vaak aan bod. ‘De clubs trekken het vaak ook breder. Het gaat ook over huidskleur, religie en afkomst. Het wordt hierdoor eigenlijk een zeer breed verhaal over diversiteit in het algemeen’, aldus An De Kock.

Er worden ook workshops gegeven waar trainers en bestuursleden leren omgaan met homoseksualiteit en homofobie. Zo een workshop is erg interactief. Trainers worden met bepaalde cases geconfronteerd om te zien hoe ze op bepaalde vragen zouden antwoorden. of hoe ze met bepaalde opmerkingen zouden omgaan. ‘De workshops gaan ook over respect in het algemeen, maar homoseksualiteit wordt als invalshoek gebruikt om het over diversiteit te hebben. Ik leg uit wat homoseksualiteit en homofobie is, en ik geef wat cijfers mee (specifiek voor het voetbal). Ik geef ook wat tips mee voor een holebivriendelijk beleid.’

0 reacties:

Een reactie posten