Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

maandag 23 maart 2015

“Verwijzen naar Kyotonorm is belachelijk”


Sanctorum niet te spreken over houding Vlaamse Regering inzake klimaatdoelstellingen

België is niet goed op weg om de klimaatdoelstellingen van 2020 te behalen. Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) geeft de Vlaamse Regering de schuld. Zij heeft volgens hem te veel schrik en duwt daardoor te hard op het rempedaal. Kabinet-Schauvliege gaat daar niet mee akkoord.

Uit een rapport van de Europese Commissie dat begin deze maand uitkwam, blijkt dat België de derde slechtste leerling van Europa is wat betreft de uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot moet tegen 2020 met 15 procent verminderd worden. Ons land heeft nog 11 procentpunten te gaan. Volgens dat rapport wordt dat moeilijk. “Zeker wanneer de houding van de Vlaamse Regering niet verandert”, meent Sanctorum.

Volgens Sanctorum draagt Vlaanderen de grootste verantwoordelijkheid op het vlak van klimaat, maar neemt het deze verantwoordelijkheid niet op. Hij vindt dat er te veel schrik heerst bij de Vlaamse Regering. Ze durft te weinig, volgens hem. “Er is zeker geen gebrek aan kennis. De maatregelen zijn gekend. Het is eerder een gebrek aan politieke wil en een teveel aan angst. Ze wil de landbouwsector niet veranderen omdat er invloed is van de boerenbond, het mobiliteitsverhaal verduurzamen ligt dan alweer te gevoelig en de renovatie van woningen is te moeilijk in deze tijden van besparingen. Dan blijven we dus staan op dezelfde plaats. Gevoeligheid mag geen punt zijn.”

Door die angst en die denkpatronen worden er te veel verkeerde beslissingen genomen op vlak van uitstoot van broeikasgassen. “De alternatieven moeten aantrekkelijk gemaakt worden. Maar als zowel De Lijn als de NMBS moeten besparen, dan wordt dat al snel geblokkeerd”, verklaart Sanctorum.

Hij wordt bijgestaan door Tomas Wyns, onderzoeker aan het Instituut voor Europese Studies (IES), gespecialiseerd in het Europese en internationale klimaatbeleid. “De overheid is nog steeds bezig met het aanleggen van nieuwe en grotere (snel)wegen én ze bouwt grote winkelinfrastructuren op plaatsen die al zwaar belast zijn met wegverkeer. Dat zijn totaal foute keuzes. Wat moet gebeuren, is een instelling van een duidelijke visie en een duidelijk plan. Maar dat gebeurt niet.”

Meningsverschil
Ook de reactie van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Energie Joke Schauvliege (CD&V) op dat Europees rapport is volgens Sanctorum een teken dat de overheid op verkeerde denksporen zit. “Schauvliege verwijst naar het feit dat we de Kyotonormen wel behalen om aan te tonen dat we als land toch goed bezig zijn. Maar dat is belachelijk. De eerste periode van het Kyoto-protocol liep van 2008 tot 2012 en toen moesten we onze uitstoot met slechts 7,5% verlagen. Kyoto is klein vergeleken met wat we nu eigenlijk nog moeten doen. Bovendien hebben we toen ook massaal emissierechten aangekocht om deze te behalen. Verwijzen naar die eerste periode van Kyoto is iets te gemakkelijk.”

Kabinet-Schauvliege vindt het allemaal wat overdreven. “De Kyotonorm van 2012 was een streefdoel voor België en Europa in zijn geheel en we hebben ze behaald. Daar mogen we gerust naar verwijzen. Er zijn mensen die vinden, wellicht zoals meneer Sanctorum, dat er veel straffere normen dan de internationaal erkende Kyotonormen moesten en moeten worden toegepast. Maar wij zijn niet van deze mening. Andere normen zijn niet haalbaar, betaalbaar en aanvaardbaar. In een klein land als België kunnen we de burgers niet zomaar enorm strenge maatregelen opleggen. Wij willen een gedragen beleid voeren. Dat wil niet zeggen dat wij slecht bezig zijn.”

Wat nu precies zal gedaan worden om beter te scoren, blijft onduidelijk. Er is nog steeds geen sprake van een akkoord over de verdeling van de klimaatinspanningen tussen het federale niveau en de drie gewesten.

0 reacties:

Een reactie posten