2014-2015

Breaking News

zondag 22 maart 2015

Refaelov bezorgt Club Brugge eerste prijs in acht jaar

Brussel, 22 maart 2015 - Club Brugge heeft gisteravond in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion de Cofidis Cup gewonnen. De droomfinale tegen aartsrivaal Anderlecht eindigde op 2-1. De Bruggelingen pakken daarmee hun eerste prijs sinds 2007.

Het was nog maar de derde keer dat Anderlecht en Club Brugge tegenover elkaar stonden in de eindfase van de beker van België en dat zorgde voor erg een woelige aanloop. Een ongeziene politiemacht werd in en rond Brussel op de been gebracht om rellen tussen supporters te voorkomen. Op de koop toe werd de wedstrijd een halfuur uitgesteld door vertragingen bij scheidsrechter Serge Gumienny. Ook de spelersbussen verschenen pas laat op de Heizel. Terwijl een aantal Bruggelingen zich al opwarmden, vond paars-wit zelfs nog even de tijd om in maatpak de supporters te komen begroeten. Het soort psychologische oorlogsvoering dat een bekerfinale tussen de twee Belgische toppers nog net iets meer charme geeft.

Blauw-zwart trok zich niets aan van de vertragingen en begon verwoed aan de wedstrijd. Na minder dan een halve minuut stoof een laag schot van Vormer rakelings langs Proto. De omhaal van Bolingoli op terugkoppen van De Sutter, een minuut later, had beter verdiend. Anderlecht moest lang het spel van Club ondergaan, al werd een verdienstelijke kopbal van Najar nog net van de lijn gehaald en zorgde ook Praet voor gevaar.

Toch bleef Club tijdens die beginfase de gevaarlijkste ploeg. Colin moest noodgedwongen aan de noodrem gaan hangen toen een bedrijvige De Sutter de bal doorkopte naar de snelle Bolingoli. Het eerste geel van de wedstrijd was onvermijdelijk voor de Anderlecht-verdediger. Refaelov dropte de vrije trap in de zestien meter en De Sutter nam de bal heerlijk op de slof. Proto was kansloos op het harde vluchtschot en de 1-0 stond op het bord.

Na het doelpunt kwam Anderlecht opzetten. Praet hield Ryan aan het lijntje en lokte hem mee uit het zestien meter gebied. Defour zag zijn schot rakelings voorbij de rechterpaal scheren. Het evenwicht herstelde zich en de kansen stapelden zich aan beide zijden op. De Sutter was een geseling voor de paars-witte verdediging en hield het contrast groot met zijn tegenhanger aan de overkant. Mitrovic slaagde er tijdens de eerste helft niet in om zijn stempel te drukken en viel vooral op met een aantal pijnlijk mislukte controles.

Net na de rust keurde scheidsrechter Gumienny een doelpunt van Refaelov af na een duwfout. Vijf minuten later gebeurde hetzelfde toen Bolingoli de bal vanuit buitenspel voorbij Proto mikte. De afgekeurde doelpunten werkten inspirerend bij de mannen van Besnik Hasi: de druk op de Brugse verdediging groeide. Ondertussen verloor paars-wit wel een aanvalslustige Marko Marin, nadat die beentrekkend het veld verliet en vervangen werd door Acheampong. Het grootste gevaar in die aanvalsgolf kwam van een wakker geschoten Mitrovic. Zijn staalharde kopbal werd maar net van onder de laat gehaald door doelman Ryan.

Ondertussen was ook bij Club Bolingoli vervangen door Gedoz. Het was evenwel De Sutter die zijn goede lijn van de eerste helft aanhield en meermaals foutief werd afgestopt. In geheel eigen stijl veroverde hij de bal op de Anderlecht-verdediging en werd maar op het nippertje afgestopt. Zijn inspanningen werden beloond met een staande ovatie toen hij twintig minuten voor tijd werd vervangen door Oulare. Die kreeg al na een aantal minuten een mooie kopkans maar kon net niet goed bij de bal.  Even daarvoor weigerde Gumienny een strafschop voor handspel te geven aan Anderlecht.

Een kwartier voor het einde gooide Hasi het over een andere boeg. N'Sakala ging eraf voor Iseka en Anderlecht ging spelen met twee spitsen. Dat leverde meteen heel wat gevaar op: een kopbal van Dendoncker werd met een ultieme reflex door Ryan van de lijn gehaald. Club Brugge kreunde onder de druk en Preud'homme greep in: aanvaller Izquierdo mocht gaan rusten en Claudemir kwam de troepen versterken. Club kreeg opnieuw wat ademruimte en Oulare miste een reuzekans.

Maar de buit was nog niet binnen voor Club Brugge. De man die bij Anderlecht zo lang onzichtbaar was gebleven bracht de paars-witte supporters in de allerlaatste minuut in extase: met een schot gelijkaardig aan dat van De Sutter bracht hij Anderlecht langszij. Maar dat was buiten Refealov gerekend. De Isreaëlische spits bewees zijn waarde ettelijke minuten later met het winnende doelpunt in de toegevoegde tijd en Club Brugge pakte zijn eerste prijs in acht jaar.