Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

zondag 29 maart 2015

Schauvliege snoeit in natuurgebieden

‘Onaanvaardbaar’ noemen natuurverenigingen natuurpunt, vzw Durme en Limburgs Landschap de voorstellen van Vlaams minister Joke Schauvliege om het beheer van natuurgebieden te hervormen. ‘De plannen die nu voorliggen, betekenen de doodsteek voor de huidige aanpak van erkende natuurgebieden’, staat te lezen op de website van natuurpunt.

Vorig jaar keurde de Vlaamse regering een nieuw natuurdecreet goed. Momenteel worden concrete plannen gemaakt om het decreet uit te voeren. Die plannen zouden ernstig snijden in de financiering van natuurgebieden. Een derde van de 400 Vlaamse natuurgebieden zou getroffen worden.

De plannen hebben vooral betrekking op kleinere natuurgebieden. Zo zouden natuurverenigingen geen steun meer krijgen voor de aankoop en het beheer van natuurreservaten kleiner dan tien hectare. ‘Die kleinere gebieden zijn dikwijls dichtbij woonkernen gelegen’, vertelt Heleentje De Brauwer van Limburgs Landschap. ‘Zij zijn niet alleen belangrijk voor mensen om even in de natuur te kunnen ontspannen, ze zijn ook nodig voor het in stand houden van bedreigde diersoorten.’

In de nieuwe plannen komt ook de openstelling van de natuurgebieden in gevaar. Dat zou gevolgen hebben voor speelbossen en paden voor wandelaars, ruiters en fietsers. Ook bezoekerscentra worden met sluiting bedreigd. Verder zou de financiële steun geschrapt worden voor natuurreservaten die natuurverenigingen samen met gemeenten beheren. ‘In de praktijk zal dat vaak het einde betekenen van lokale natuurgebieden’, schrijft Natuurpunt op haar website.

De drie natuurverenigingen zijn samen een petitie gestart om de plannen van Schauvliege tegen te houden. Minister Schauvliege was niet bereikbaar voor commentaar.

0 reacties:

Een reactie posten