Webmagazine
Master Journalistiek VUB
2014-2015

Breaking News

donderdag 26 maart 2015

Geen Tinder maar Tora op zaterdagavond

Joods Museum Night Fever

‘Wat moet dat daar?’ Een agent gehuld in blauw uniform, duikt uit het niets op. Een paar tellen later is ook een militair in camouflagepak gearriveerd. ‘Je mag hier geen foto’s maken’, zegt de militair pissig, terwijl zijn volautomatische wapen voor zijn torso bungelt. ‘Nu verwijderen’, blaft de agent. Na de delete-toets te hebben ingedrukt, pakt de agent mijn telefoon om te kijken of alles echt weg is. Een zuinig knikje volgt. Het is 7 maart, Museum Night Fever in Brussel, en de zes mannen die het Joods Museum bewaken zijn not amused.

Een uur eerder vulde een ontspannen sfeer de eerste verdieping van het museum. Patrick beeldt uit hoe het Hebreeuws gelezen moet worden. Van rechts naar links en van achter naar voor. Zijn blonde krullen bewegen woest heen en weer en lachrimpels verschijnen. Door Patricks amusante optreden heeft hij de lachers op zijn hand. Emily (7) staat vooraan. Ze giechelt en drukt ondertussen met haar rechterarm een ijsbeerknuffel stevig tegen zich aan. Het meisje kijkt bedenkelijk als niet de komiek, maar Vicky (23) haar te woord staat. Zij is stagiaire bij Passe Muraille, een organisatie die mensen met een handicap actief in de maatschappij wil betrekken. Vicky knielt en legt uit: ‘Patrick is doof, daarom babbel ik met de bezoekers. Vind je dat goed?’ 

Een etage lager is er geen ruimte voor een lolletje. De rij voor de ingang wordt steeds langer. Iedereen moet door een metaalpoortje en tassen worden uitvoerig gecheckt. Telefoons worden zelfs uit beschermhoesjes gehaald. ‘Gewoon voor de veiligheid’, bromt een bewaker in zwart pak terwijl hij in een tas graait. ‘Aan beveiliging geen gebrek’, zegt Katriene met een grote glimlach tegen de bezoekers, als zij eindelijk bij de garderobe aankomen. Het blonde meisje volgt de lerarenopleiding geschiedenis en is vrijwilliger bij de Museum Night Fever. Ook Yuan (24) werkt als vrijwilliger. De Chinese uitwisselingsstudent moest bij binnenkomst even fronsen. ‘Laatst was ik bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam, daar kon ik zo binnenlopen.’ Yuan verstart als ze hoort dat in het Brusselse museum vorig jaar een aanslag was, waarbij vier doden vielen.

Wat hier verteld wordt, is nieuw
Eenmaal binnen kunnen gasten hun ogen uitkijken. Het museum heeft een uitgebreide collectie over de traditionele joodse levenswijze. Bezoekers verplaatsen zich door de smalle kamers, verspreid over drie verdiepingen. Een vrouw komt op adem, zittend op een traptree en met een glas rode wijn in haar hand. De meeste mensen zijn gehaast en kroelen als mieren door de verschillende ruimtes. Waarschijnlijk omdat met het rode polsbandje van de Museum Night Fever om, nog 22 andere musea op hen wachten. 

‘Ik heb nu
wel enigszins
begrip voor dat
strenge beleid.’
Drie meisjes vallen op. Hun blik rust al enkele minuten op dezelfde vitrine. Elnaz (19) en haar vriendinnen verroeren nauwelijks. ‘Onze voorouders komen uit het Midden-Oosten. Mijn ouders uit Iran. Voor dit bezoek dacht ik wel iets over Joden te weten, maar dat valt tegen’, vertelt Elnaz ietwat ongemakkelijk, van haar ene op haar andere voet wippend. ‘Over de Tweede Wereldoorlog hebben we op school geleerd. In de media lezen en zien we over Israël. Maar wat hier verteld wordt is nieuw’, vervolgt ze. Haar vriendin Indy (20) vult aan: ‘Dit is voor ons de enige manier om over joden te leren, Israël mogen we denk ik niet in. Al heb ik nu wel enigszins begrip voor dat strenge beleid.’ Hun volgende stop tijdens de museumnacht? Het derde meisje laat de Tinder-applicatie op haar telefoon even voor wat ze is en antwoordt: ‘Dansen. Het is natuurlijk wel zaterdagavond.’

Het Joods Museum van België (Minimenstraat 21, 1000 Brussel) is dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 10:00 uur en 17:00 uur.

0 reacties:

Een reactie posten